måndag 11 augusti 2014

Förväntningar och opinionsmätningar

Nu har valrörelsen kastat loss och ett par saker kan noteras: KD har positiv trend och klättrar över spärren, medan läget för Fi är mer osäkert. För den som forskar kring spärr-effekter är detta ett spännande läge. I tidigare forskning visar jag att etablerade partier som KD kan tjäna röster på att ligga strax under spärren, medan oetablerade partier som Fi gynnas av mer positiva siffror. Ett exempel på att etablerade partier kan förlora röster i ett läge där opinionsmätningar visar att de kommer att klara spärren är liberala FDP i Tyskland, som åkte ur parlamentet med knapp marginal i valet hösten 2013.

Å andra sidan visade KD vid riksdagsvalet 2010 en liknande tendens som i år: inför sommaren låg partiet relativt lågt för att sedan klättra upp och över spärren i mätningar efter sommaren (se Sifos väljarbarometer 2010). Historiskt visar svenska valrörelser en tendens att gynna små partier, framförallt KD och V, medan stora partier tenderar att tappa. I höstens val kan KD tjäna på att uppfattas som ett parti som riskerar att åka ur - alltför höga opinionssiffror (över 5 procent) kan få en del Moderatsympatisörer, som var de som i valet 2010 röstade taktiskt på KD, att istället satsa på ett annat parti. Samtidigt bör KD framstå som angelägna och starka nog: ytterligare ett experiment som jag genomfört visar att chansen att välja ett litet parti också ökar om man tror att det har en stor chans att klara spärren.

Detta påverkar även röstning på Fi. Här är det stor risk att väljare uppfattar att partiet inte tillräckligt starkt för att ta sig in i riksdagen och därför avstår från att rösta på det. Positiva opinionsmätningar kan däremot ge en känsla av att partiet faktiskt har en chans. Relativt små skillnader i olika mätningar, till exempel nyligen presenterade Sifo där Fi får 2,6, och Yougov där Fi får 3,6, kan i högsta grad påverka den här typen av resonemang. Se vidare min DN Debatt-artikel från 1 juli http://www.dn.se/debatt/stark-medvind-i-opinionen-gynnar-fi-mer-an-andra-partier/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar