torsdag 28 maj 2015

Det danska valkampanjandet

Nu är det bestämt: Danmark går till val den 18 juni, strax före midsommar. Tidigare val har danskarna bestämt sig för vilket parti de ska rösta på relativt tidigt jämfört med andra väljare i nordiska länder, till exempel Sverige. I boken The Nordic Voter. Myths of Exceptionalism, som jag nyligen recenserade för Statsvetenskaplig Tidskrift (Nr 1 2015)  är en förklaring som ges att de danska kampanjerna är mindre professionella än motsvarande i Sverige och Norge, vilket i sin tur kan göra att de inte får så stor effekt. Detta kan ha att göra med att valdatumet inte är satt på förhand utan bestäms av statsministern i förhållande till opinionsläget. Det ger de ledande politikerna mer makt, som sannolikt ger större fokus på enskilda politikområden och mindre på strategi, regeringar och koalitioner som diskuterades flitigt i den senaste svenska valkampanjen. 

I dagens Sydsvenskan skrivs att välfärden, ekonomin och ledarskapet är frågor som statsministern vill prata mest om, vilket påminner om dagordningen i det senaste tyska valet där mitten-högerpartiet CDU  nådde stora framgångar (medan liberala FDP som framstod som mindre trovärdiga ramlade ur). Tidigare i år startade danska Socialdemokraterna även en kampanj för större krav på att den som kommer till Danmark ska arbeta. Det är möjligt att fler strateger är inblandade i årets kampanj och att Danmark i år når upp till det nordiska snittet för hur stor andel som bestämmer sig någon gång under valkampanjen, vilket är drygt hälften. I början av 2000-talet låg siffran på cirka 40 procent för Danmarks del, vilket inte är mycket högre än på 1970- och 80-talen, medan motsvarande andel i Sverige under samma period har stigit markant från cirka 20 procent till att en majoritet av väljarna bestämmer sig under kampanjen. De sena beslutsfattarna kan, om de blir tillräckligt många, avgöra årets danska val.




söndag 3 maj 2015

1 maj och vart politiken är på väg

Första maj-tal är ofta ett bra sätt att känna av vart strömningarna blåser (åtminstone vänster om mitten). Jag begav mig till Mårtenstorget i Lund för att lyssna på Socialdemokraternas företrädare för dagen: bland andra en representant från ungdomsförbundet (Alma Carlsson) och Regionstyrelsens ordförande (Henrik Fritzon). De hade helt olika ton och vinklingar på sina tal, intressanta på varsitt sätt. Alma Carlsson, 17, talade om historien och hur socialistiska krafter måste gå samman för att stoppa mörka, nationalistiska krafter. Det anades också en längtan efter mer betong (?) i slagropen från de yngre åhörarna, en vilja att gå tillbaka till 60-talets miljonprogram, Willy Brandt och Socialdemokraternas storhetstid månne?

Valforskaren Henrik Oscarsson visar att Socialdemokraterna måste locka fler unga för att bli slagkraftiga framöver. SSU Frihets (som filialen heter i Lund) recept ser ut att vara historisk analys, blandat med sång och slagrop. På högersidan har de konkurrens av en rad unga partiledare som dock inte nödvändigtvis företräder yngre ideal.

Region Skånes styrelseordförande Henrik Fritzon hade å sin sida en mer pragmatisk ton och talade om att offentlig konsumtion och satsningar på välfärd är nyckeln till att invånare vågar konsumera. Att detta ska ske med hjälp av av högre skatter tonades ner i talet. Henrik Fritzon är intressant i ett annat avseende, nämligen att han var den som drev igenom taktikröstning på Sverigedemokraternas budget vid budgetomröstningen i Region Skåne i december för att utmanövrera värsta konkurrenten, Alliansens budget, vilket lyckades - S och Mp fick igenom sin. Hur S hanterar spelplanerna framöver återstår att se.    


Tallyssnande på  Mårtenstorget, Lund, 1 maj