I onsdags utlyste Stefan Löfven nyval. Frågan är vad som skulle kunna förändra det läge vi har idag. Kommer väljarna att flytta sina positioner nämnvärt? Det finns inte så mycket som tyder på att det kommer att bli dramatiska förändringar i styrkeförhållanden mellan vänster och höger och SD:s röstandel. Däremot kan små förändringar få stor betydelse. Till exempel kan vänsterväljares tendens att välja ett säkert kort istället för en utmanare stärka blocket i mandat, medan talet om blocköverskridande samarbete skulle kunna försvaga Alliansen och göra chanserna sämre för KD, som varit väldigt osynligt efter valet. "Swing-voters" i mitten som tvekar mellan vänster och höger kan vidare ha blivit desillusionerade av Löfvens sätt att hantera regerandet, och gå över till den borgerliga sidan.
Personligen tror jag att väljarna nu när en önskan efter starka, kompetenta kandidater som har förmågan att samarbeta utan att för den sakens skull vara icke-ideologiska.
Vidare kommer regeringsfrågan att bli ett än starkare argument att ta med i sitt val av parti. Vad sådana tankegångar får för betydelse när rösten väl ska läggas är svårare att sia om. Eftersom det är så många "moving parts" - nyval som de flesta väljare aldrig varit med om, ny tidpunkt, ny(a) partiledare och så vidare kan det bli som Downs teori om rationellt väljarbeteende i proportionella valsystem förutspår: man går tillbaka till sin preferens utan att tänka så mycket på vad rösten leder till. Å andra sidan är det viktigare än tidigare att det blir rätt och tydligt. Löfven lämnar över ett stort ansvar till väljarna att fixa till det.
Detta nyval skulle kunna bli ett formativt moment där nya kandidater träder fram, nya idéer får fäste och ledningen kavlar upp armarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar