tisdag 27 maj 2014

Generationskriget

Vi har ett resultat. Fi och MP framåt, framförallt bland unga. Moderaterna tappar. Och SD:s bas växer sig starkare. Det som utmärkte EU-valet är att olika åldrar röstade olika i ännu högre grad än tidigare, visar SVT:s valundersökning. Unga röstade Fi, MP, PP ("frihetligt"). Äldre röstade FP, KD, M ("borgerligt"). En teori är att det rör sig om 1) vilka teman som betonas 2) formerna för politiken.

1) Fi, MP och PP tar upp frågor som berör unga. Jämställdhet och feminism aktualiseras på tröskeln till arbets- och familjeliv. På Internet tillbringar många en avsevärd tid av sina liv. Miljö som politisk fråga är något självklart.

2) Fi har boostat på twitter och Facebook. Det började stort med manifestationer mot rasism före jul, och accelererade under våren med homepartyn, rösta rosa och skicka Soraya till Bryssel. Det är tillgängligt och synligt, spinner en spinner fler. Det gäller att vara en i gänget. Möjligen kan de "socialistiska " formerna få en och annan att snegla på Annie Lööf och Birgitta Ohlsson.

Ett parti som också stack ut i EU-valet är Centern. Till skillnad från övriga borgerliga partier lyckades de locka väljare ganska jämnt över åldrarna. Enligt uppgift har Fredrick Federley som företräder en liberal falang fått många personröster, samtidigt som jordbrukare röstade på Centern i högre grad än tidigare. De verkar alltså ha mobiliserat både gamla och nya väljare. Prognosen för riksdagsvalet är inte lika solklar. I EU-valrörelsen framstod Centern som det parti som låg illa till i opinionen, och kan därför ha fått en skjuts av dem som stod och vägde mellan olika borgerliga partier. Detta visar också att mobiliteten bland borgerliga sympatisörer är stor. En del av dem verkar till och med ha snubblat över till MP.

Det bådar för ett spännande riksdagsval.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar