Valspurt! Nu är det bara två veckor kvar och många har bestämt sig, i alla fall nästan. Från partiernas håll hördes det i Ekots valspecial i lördags en liknelse att denna tid handlar om de sista kilometerna på ett maratonlopp, där det gäller att bara hålla i och inte begå några stora misstag.
Icke desto mindre finns en del att spela om fortfarande. En nypublicerad artikel i Electoral Studies som jag skrivit tillsammans med Jacob Sohlberg visar att det vid valet 2014 var många som hade ett stort parti som förstahandsval och ett litet som andrahandsval, och att andrahandsalternativet ofta var en kugge i en koalitionsregering som väljaren ville se. I detta val (2014) var det oftare det större partiet (förstahandsvalet) som drog det längsta strået.
Mycket tyder på att vi kommer att se liknande rörelse i detta val. För det första är de tänkbara koalitionsbildningarna mer osäkra än vid något av de senaste valen. Detta gör det säkrare att falla tillbaka på något som man valt tidigare. För det andra är det idag en hårdare kamp än tidigare om styrkeförhållandena mellan de tre största partierna. M, S och SD. Detta kan göra det viktigt att stå fast vid en röst på ett större parti. För det tredje ligger valet ovanligt tidigt i år vilket kan göra det svårt att samla all information som behövs för att byta spår sedan tidigare.
Något som talar för att småpartier kring spärren, främst Kristdemokraterna, ändå får en skjuts är följande: KD ser ut att ha lyckats med bedriften att fånga in tidigare Moderatsympatisörer, sannolikt dem som står en bra bit till höger. Nuvarande opinionsmätningar tyder på att partiet har en god chans att hålla sig kvar i riksdagen.