Inom statsvetenskaplig forskning brukar det heta att partiledaren inte har så stor betydelse för vilket parti man röstar på. Åtminstone i particentrerade system som det svenska, där vi röstar på listor som partierna själva tagit fram, snarare än enskilda kandidater. Så här i Almedalstider är det ändå slående stort fokus på partiledaren, som håller tal varje kväll. Stort fokus på partiledaren var det också i den svenska valrörelsen 2014, och i den danska som nyligen ägde rum.
En svårighet med att i forskningssammanhang bedöma hur stor effekt partiledaren har är att den kan vara svår att separera från partipreferens. Det kan faktiskt vara så att partiledaren bidrar till att en väljare deklarerar ett visst parti som sitt bästa. Partipolitisk preferens kan alltså bestå av flera delar: bedömning av ett partis placering på en eller flera ideologiska skalor, olika sakfrågor, tidigare prestationer och ledare. Ibland tar väljaren också hänsyn till den valspecifika kontexten, såsom spärrar till parlamentet, hur stort ett parti är i förhållande till andra partier och vilka partier som har chans att bilda regering. Detta kan leda till en "strategisk" röst: att man röstar på ett annat parti än sitt bästa med avsikt att påverka utfallet.
Tillsammans med Henrik Oscarsson har jag nyligen skrivit ett kapitel om strategisk röstning, med utgångspunkt i svenska val från 1988 och framåt. Bland annat framkommer att det även i proportionella valsystem som det svenska, där flera partier har chans att representeras i parlamentet, är vanligare att överge små partier för stora än tvärtom. Under vissa omständigheter, till exempel när partierna sänder ut tydliga signaler om samarbetspartners och något parti som ingår i koalitionen riskerar ramla under spärren, ökar dock tendensen att rösta strategiskt på ett litet parti. Politiskt intresserade är också något mer benägna att överge ett stort parti för ett mindre. Läs mer om detta i vårt kapitel i den nyutgivna antologin Fragment från SOM-Institutet: http://som.gu.se/digitalAssets/1533/1533983_sk--l-att-r--sta-strategiskt-i-riksdagsval-freden-oscarsson.pdf